Thursday, July 18, 2013

Evde Lakerda nasıl yapılır?

EVDE LAKERDA...

Öncelikle bulabildiğiniz kadar iri torikler alınır. Balıkçının torikleri kesmeden size vermesini tercih edin.
Ha bulamıyorsanız benim gibi iri palamuttan da yapabilirsiniz ama toriğin yerini tutmaz.




Lakerda yapılacak Torik'in taze ve zedelenmemiş olması gerekir. İç organları çıkartılıp başı, kuyruğu ve yüzgeçleri kesilir. Torik, bu işlemden sonra, deniz suyunda veya tuzlu suda yıkanır. Ve, üç - dört parmak kalınlığındaki dilimler halinde kesilir. 





Lakerda yapımındaki en önemli noktalardan biri şudur:

Omurgasının ortasındaki ilik boşaltılır ve tamamen temizlenir. Bir süre suyunun süzülmesi için dolapta üzeine bir ağırlık koyarak saklanır.





Sıralama esnasında, her kat Torik'ten sonra, tuz ve limon yaprağı konur. Hemen bir alternatifi hatırlatalım: limon yaprağı yerine, defne yaprağı da kullanılabilir. 

Torik katmanlarının en üstüne, baskı tahtası veya ağırlık yerleştirilir; böylece, balıkların hava ile ilişkisi kesilir. Ağırlık olarak, enli ama kalın bir taş tercih edilmeli. Benim gibi dalış malzemesi kullananlar da yok değil. (yukarıda)





Tam burada, ikinci önemli nokta ise:


Lakerda kurulur, sonra da kıvamını bulana kadar kendileriyle her gün ilgilenilir.

Her gün, Torik'lerin saldığı su ve yağ, istifi bozulmadan boşaltılır.

Lakerda'nın hazır olma süresi 10-15 gündür. Lakerda'nın hazır olduğunu anlamak için en gözle görülür ve de şaşmaz ölçü, Torik dilimlerinin etraflarının beyazlaşmaya başlamasıdır.

Lakerda hazır olduğunda, kabından çıkarılınca, bir süre tatlı suda bekletilir. Aşırı tuzundan arındırıldıktan sonra, üstüne zeytinyağı ve limon sosu dökülerek afiyetle yenir.


Çağrı Nakipoğlu :)

No comments:

Post a Comment